De missie van VZW Kompas “Wijs wonen en werken. Leutig leren en leven” sluit volledig aan bij de onze; “het omtoveren van zorg-, leef-, leer- en werkruimtes naar echte belevingsplekken”.

Vanuit dit kader zijn we dan ook de samenwerking aangegaan om twee woningen, bedoeld als pilootproject, aan te kleden zodat deze huiselijker aanvoelen voor bewoners en de medewerkers.

Al vanaf het begin is het duidelijk dat we bij deze opdracht de complexe problematiek van bepaalde bewoners in elke stap van het designproces moeten meenemen. Dit zorgt ervoor dat we samen met het personeel de opties bekijken en dat we ook goed nadenken over het gebruik van de juiste materialen. Het project werd in VZW Kompas opgenomen in een werkgroep wijs wonen waarbij vertegenwoordigers van verschillende woonsites elkaar inspireren om van de groepswoningen nog meer een echte thuis te maken.

Woning Zeelt

Vanaf het begin nemen de medewerkers ons mee in het verhaal van hun bewoners. Ze vertellen ons over de noden en wensen. Eén daarvan is het creëren van een omgeving waar ze tot rust kunnen komen. De ontwerpen moeten dus gezellig aanvoelen zonder dat ze te druk zijn.

Om de prikkel van de inkomdeur te beperken, kiezen we om deze te bekleden met een huiselijk tafereel, iets dat in elke woning te vinden is. Een rustig groen behang met daarop een kastje, plant en enkele kaders zorgen voor de nodige afleiding en geven het einde van de gang meteen een warmere indruk.

In de lange gang gebruiken we foto’s van dieren die in tuin van de woningen te vinden zijn. Dit zorgt voor de nodige herkenbaarheid en link met de tuin.  Om de veiligheid voor zowel bewoners als personeel te voorzien, kiezen we voor een stickermateriaal in plaats van een paneel. Deze stickers kleven tegen de muur met een sterke lijm zodat ze niet makkelijk verwijderd kunnen worden.

Om de lange witte muren in de gang te breken adviseren we om deze te schilderen in een zachte groene kleur. Deze kleur zorgt voor een frisse uitstraling en is afgestemd op het ontwerp op de deur en in de woonkamer.

De woonkamer heeft meerdere lichten die allemaal met één lichtknop bediend worden. Dit zorgt ervoor dat de verlichting ’s avonds als fel ervaren wordt. Om dit licht op een budgetvriendelijke manier te verzachten, bekleden we de armaturen met een translucente folie met geometrische print.

De witte muur in de woonkamer behangen we met een wallpaper met dezelfde zachte print als op de inkomdeur. Op één van deze muren plaatsen we het beeld van een plant om wat extra sfeer te brengen. Zo haal je de natuur in huis zonder de prikkels dat een echte plant soms met zich meebrengt.

Woning Giebel

In woning Giebel ligt de focus iets minder op het prikkelarme en kunnen we dus wat creatiever zijn in onze ontwerpen. Zo kunnen we enkele van de muren bekleden met een behang met huiselijke elementen zoals verschillende schabben met plantjes, een radio en enkele houten beeldjes. Een grote plant op de zijmuur maakt het geheel af. Ook hier stelt zich het probleem met de verlichting dat we op dezelfde manier wegwerken als in de andere woning.

De samenhang tussen beide woningen wordt behouden door de gang in dezelfde kleur groen te schilderen. Verder hangen we in de gang ook enkele beelden aan de muren. Dit keer geen beelden van de huisdieren maar wel van mooie en herkenbare locaties in de omgeving. In deze woning is het wel mogelijk om panelen te gebruiken. We kiezen voor een forex materiaal met afgeronde hoeken dat met sterke lijm tegen de muur is verkleefd.

 

Toezichtslokaal

Het toezichtslokaal is uitgerust met een doorkijkspiegel. Het personeel achter deze spiegel kan in de living kijken maar de bewoners kunnen niet in het kantoor kijken. Als de lichtbron in het toezichtslokaal feller is dan de lichtbron in woonkamer en men met de neus aan de spiegel staat, kunnen de bewoners alsnog naar binnen kijken. De lichtarmaturen in het toezichtslokaal bekleden met een translucente folie om zo het licht te verzachten is hiervoor de makkelijkste en goedkoopste oplossing.

We zijn erg trots op dit project en willen de bewoners en het personeel dan ook bedanken voor hun feedback en voor het vertrouwen dat ze ons hebben gegeven om samen met hen van hun huis toch weer net een beetje meer een thuis te maken.